Tuesday, March 1, 2005

Шановні панове!


Пропонуємо Вашій увазі українську версію щорічного Звіту Держдепартаменту США про стан дотримання прав людини у країнах світу, який було оприлюднено 28 лютого 2005 року, та матеріали з прес-конференції під час візиту Президента Ющенка до США,  яка відбулася 4 квітня 2005 року.

З повагою,

Олеся Шкурат - Центр інформаційних ресурсів Посольства США в Україні.

Звіт про стан дотримання прав людини у країнах світу

Передмова

Оприлюднено Відділом з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту Сполучених Штатів Америки.

28 лютого 2005 року

У своїй другій інавгураційній промові Президент Буш підтвердив готовність Америки відстоювати свободу і людську гідність повсюди у світі:

“Життєві інтереси Америки і наші найглибші переконання сьогодні становлять одне ціле. Від дня нашого заснування ми проголошуємо, що кожна людина на цій землі має права та людську гідність і сама по собі є неповторною цінністю, оскільки втілює собою образ Творця неба і землі. Впродовж поколінь ми наголошували на потребі самоврядування, оскільки ніхто не створений бути хазяїном, і ніхто не заслуговує на те, щоб бути рабом. У пропагуванні цих ідей полягає головна місія, яка й створила нашу націю. Вона стала почесним здобутком наших батьків. Сьогодні вона є невід’ємною передумовою нашої безпеки і настійною вимогою часу.

Отже, політика Сполучених Штатів полягає у пошуку і підтримці демократичних рухів та інституцій усередині кожної держави і кожної культури з метою остаточної перемоги над тиранією у світі”.

Звіт про стан дотримання прав людини є ключовим джерелом інформації, що його використовують Сполучені Штати та інші країни для оцінки ступеня свободи людини і планування зусиль щодо його підвищення. Ретельна підготовка таких звітів дає нам змогу оперативніше й ефективніше протидіяти гнобленню, обстоювати людську волю і гідність.

Збираючи, досліджуючи і звіряючи інформацію, наші посольства та вашингтонський офіс тісно співпрацюють із пересічними людьми, правозахисними та іншими організаціями і громадськими діячами. Ці звіти, що перекладаються багатьма мовами народів світу, викликають жваві дискусії, пробуджують громадянську активність, дозволяють стежити за досягнутим поступом і допомагають визначити сфери, що потребують додаткових зусиль.

За останні 12 місяців ми разом із міжнародною спільнотою намагалися зробити все, щоб жителі таких країн, як Гватемала, Індонезія, Гана, Україна та Афганістан, обираючи собі владу, могли розраховувати на чесний підрахунок голосів. Як свідчить ситуація у цих країнах, фундаментальне право на ефективні вибори відкриває дорогу до широкого спектра інших прав.

У нинішньому 28 випуску Звіту висвітлюється стан прав людини у 196 країнах світу, серед яких є як найпалкіші поборники, так і найзатятіші принижувачі людської гідності. Ми усвідомлюємо відповідальність за подання точної, виваженої та перевіреної інформації у цьому звіті.

Відомості, що містяться у цьому звіті, дадуть нам змогу виробити стратегію сприяння особистій свободі й волі.

Найближчими місяцями ми повідомимо про наші заходи, спрямовані на підтримку прав людини і демократії.

До підготовки «Звіту Державного департаменту США про стан дотримання прав людини у країнах світу за 2004 рік» було докладено немало зусиль як Держдепартаменту, так і структур, з якими він активно співпрацював, і я з почуттям виконаного обов’язку передаю цей документ до Конгресу Сполучених Штатів.

Кондоліза Райс, Державний секретар

No comments:

Post a Comment