Friday, October 4, 2013

До нашого Центру зателефонували із проханням пояснити, у чому суть вебінару "Banned Books...". З історії заборони книг в США та інших західних країнах можна прочитати за наступним посиланням: http://www.questia.com/library/1G1-21141828/the-dangerous-modern-library-list
У журналі "American libraries" (1998. - № 8. - С. 68-70) надруковано матеріал про практику заборони на книги в американських та західно-європейських країнах, зроблена спроба визначити заборонені у різні часи книги, які були "засуджені до страти та спалені". Бюро інтелектуальної свободи Американської бібліотечної асоціації веде облік вилучених з бібліотечних фондів книг. В якості причин заборони частіше називають непристойність, "неналежний опис" сексуальних стосунків, натуралізм, приниження суспільної моралі, вульгарна ("брудна") мова, богохульство, нарешті, (значно менше) - ідеологічні міркування. "Великий Гетсбі" Ф. Скотта Фіцджеральда був засуджений у 1987 р. у США (Південна Кароліна) за "мову та сексуальні моменти у книзі". Не повірите, "Гроздья гнева" Джона Стейнбека також одразу після виходу у світ у 1939 р. було спалено у публічній бібліотеці Сейнт-Луїса (США) за "вульгарність мови тощо. Засудженню піддавався і Теодор Драйзер зі своєю "Сестрою Керрі" у 1900 за натуралізм. "Американська трагедія" заборонялась в Бостоні у 1927 р. і була спалена у Німеччині в 1933 р. Заборонялись і твори Ернеста Хемінгуея - "И восходит солнце", "Прощай оружие!" (Бостон, Італія, Ірландія, ряд шкіл у США, тощо).

Запрошуємо Вас взяти участь у вебінарі 10 жовтня 2013 р. об 11.00 і дізнатись більше. Участь організовано за сприяння Посольства США та Української бібліотечної асоціації.

No comments:

Post a Comment