Monday, February 4, 2013

Національні слухання Міжнародної доповіді про стан молодіжної політики України

1 лютого 2013 року у Державній службі молоді та спорту України відбулися національні слухання Міжнародної доповіді про стан молодіжної політики України. Відбулось представлення Міжнародного звіту "Молодіжна політика України" на всеукраїнському рівні, у якому взяли участь представники державних та громадських установ сфери молодіжної політики, з якими зустрічалася команда міжнародних експертів під час проведення огляду. Україна є 19-ю країною, яка отримала оцінку експертів і найбільшою з тих, які були оцінені. 

Міжнародний звіт було підготовлено за результатами міжнародного огляду молодіжної політики України, проведеного командою міжнародних оглядачів Ради Європи протягом 2012 р. Серед експертів Ради Європи – учасників Національних слухань – Енн Ківімае (голова департаменту молоді Міністерства освіти та досліджень Естонії, член Європейського керівного комітету молоді Ради Європи, голова команди міжнародних оглядачів (Естонія), Говард Вільямсон (координатор проведення Міжнародного огляду, дослідник з молодіжних питань університету Гламорган (Великобританія) та Єва Кжаклевська (доповідач, вчена-дослідник питань молоді з Ягеллонського університету (Польща). 

У своїй презентації Єва Кжаклевська ознайомила з результатами річного дослідження, зосереджуючись на національних пріоритетах в Україні щодо молодіжної політики. Ключовими поняттями дослідження експертів стали здоровий спосіб життя серед молоді, працевлаштування та патріотичне виховання. Посилення ініціативності молодих людей, оптимізація лідерського духу, послаблення патерналістської опіки, соціальна ексклюзія в Україні, питання формування та реалізації молодіжної політики, Європейської інтеграції, статевої нерівності, стратегічне планування, розробка методології змагання, пріоритети державної політики, нарощування молодіжного потенціалу тощо визначили процес та актуальність міжнародного огляду. Поза увагою залишилось вивчення такого чинника як освіта та самоосвіта молоді, оскільки він не був пріоритетним у ході досліджень. На думку оглядачів, відсутність практичної підготовки до життя та прив’язки до майбутнього визначили низку рекомендацій щодо покращення молодіжної політики в Україні. 

Після презентації основних ключових питань та пріоритетів, на які звернули увагу члени команди міжнародних оглядачів, а також окреслення відповідних рекомендацій, було відведено час для питань та обговорення окремих питань, зокрема визначення вікового цензу поняття «молодь». 

Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін зазначив, що напрацювання за результатами огляду в подальшому будуть використані в реалізації державної молодіжної політики України, а також в процесі проведення заходів, які заплановані на 2013-2014 рр.. спільно з Радою Європи. 

Перегляд звіту та внесення до нього коментарів і відгуків, отриманих під час проведення Національних слухань та наданих Урядом країни, що приймала Огляд, та публікація звіту Радою Європи та його розповсюдження серед країн-членів Ради Європи, розміщення електронної версії звіту на порталі Ради Європи буде здійснено міжнародними оглядачами після доопрацювання.

No comments:

Post a Comment