Tuesday, April 28, 2015

Cемінар "Електронні книги та електронні читанки: виклики для українських бібліотек" /В.С. Пашкова/. У рамках Днів Америки у Вінниці

‪#‎AmDaysUA‬
28 квітня 2015 р. в Інформаційному Центрі "Вікно в Америку", що діє при Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва, відбувся семінар "Електронні книги та електронні читанки: виклики для українських бібліотек", який проводився директором Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, віце-президентом Української бібліотечної асоціації В.С. Пашковою. Зустріч відкрила зам. аташе з питань культури Посольства США Rachel Atwood Mendiola.

Темою обговорення стали електронні книги, які з'явились на полицях наших бібліотек з 2011 р. Семінар, присвячений викликам, які стоять перед бібліотеками, з 2013 р.

Ключовим моментом обговорення стали наступні питання, які постали перед усіма українськими бібліотеками: як видавати? як ставити на бухгалтерський облік е-рідери і здійснювати електронну книговидачу? хто буде нести матеріальну відповідальність? як купляти нові книги? місце зберігання, підзарядки, запобігання викраденню, який механізм придбання електронних книжок для бібліотеки? як відображаються в електронному каталозі електронні книги, електронні книги в бібліотеках: глобальні проблеми виживання? “електронне видавництво”, ринок електронних книг, правила користування е-читанками та планшетами, тощо. Виявляється, що ми тільки купуємо доступ до електронної книги, а не саму книгу, укладаючи ліцензійну угоду з власником прав на неї.

Правила, процедури та технологічні аспекти роботи з е-книгами в бібліотеці вимагають осмислення : механізм придбання та отримання е-книг, профіль комплектування та е-книги, шлях е-книги в бібліотеці, каталогізація, технічні вимоги.

Важливим питанням є й “комплектування”: придбати – заплатити за доступ
як поповнювати свої колекції е-книг на цих електронних приладах і для е-читанок читачів? Механізм оплати за електронні ресурси, навіть якщомаємо кошти; купівля для себе і купівля для бібліотеки; законність видачі читачам; ліцензійні угоди з дистриб'юторами електронних ресурсів.

Звідки бібліотекам брати електронні книги? (джерела комплектування). Перш за все, це придбання, передплата (дистриб’ютори / агрегатори, наприклад, OverDrive, Dowsonera; видавництва); Дарунки користувачів (варто оформлювати письмовий документ про передачу е-книг до бібліотеки)
Інтернет-ресурси вільного доступу = безкоштовні матеріали (зокрема колекція Гутенберга, на сайті УБА, Державного департаменту США, тощо); Оцифрування власних фондів (тут варто дотримуватися законів авторського права!).

Валентина С. Пашкова розповіла про передовий досвід у використанні електонних читанок американськими бібліотеками. Так вже тисячі бібліотек в США співпрацюють з фірмою-дистриб’ютором OverDrive, яка дає можливість книгозбірням видавати на абонемент е-книги та аудіокниги (один мільйон назв від 1000 видавців у 2014 р.). OverDrive розробляє веб-сторінки для «віртуальних колекцій» бібліотек, з якими співпрацює, робить колекцію е-книг та аудіокниг сумісною з інтегрованою бібліотечною системою книгозбірні, пропонує готові записи у форматі MARC для он-лайнового каталогу.

Завершилась зустріч обговоренням принципів ІФЛА стосовно е-книг в українських бібліотеках та питаннями учасників даного семінару.

Дякуємо за грунтовну доповідь та цікаве обговорення. Це їжа для подальших розмірковувань. І питання, як використовувати правильно е-книги постало ще перед більшою кількістю бібліотекарів .#AmDaysUA

No comments:

Post a Comment