Monday, October 31, 2011

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу: Віртуальна Бібліотека для Наших Користувачів


24-30 жовтня 2011 р. в світі вже вп’яте відзначається Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу /www.openaccessweek.org/, що реалізує імпульс, народжений в 27 країнах світу. Організаторами події стали Коаліція дослідницьких публікацій та ресурсів (SPAC), Наукова публічна бібліотека (PloS) і громадський рух "Студенти за вільну культуру". Ідею відкритого доступу підтримали провідні міжнародні асоціації науковців, видавців, бібліотекарів, такі як SLA, IFLA, CILIP, SPARC, LIBER, eIFL та ін. Бібліотечні асоціації також засвідчили важливість відкритого доступу до журналів та архівів чи репозитаріїв ВД в умовах глобальних змін бібліотечних послуг з подальшим розвитком інституційної політики та стратегії щодо контролю за якістю результатів досліджень для ширшого їх розповсюдження, максимізації їхнього бачення, доступності та наукового впливу.

У рамках Тижня Відкритого Доступу директор Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяна Ярошенко за підтримки ГО ElibUkr (керівник проекту — Києво-Могилянська Фундація в Америці (США), Центр Технологій та Інноваційного Менеджменту Нортвестерн Університету (США)), Секції Університетських Бібліотек Української бібліотечної асоціації та Консорціуму Інформатіо провела семінар «Відкритий Доступ: відкриті електронні журнали та відкриті електронні архіви» для бібліотечних працівників України, у якому взяли участь і представники Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва. Ключовими стали наступні питання: “Відкритий доступ: що нового”, “Результати дослідження «Е-ресурси в бібліотеках України», “Ресурси відкритого доступу”, “Створення інституційного репозитарію: кейс на прикладі eKMAIR”. Особливий інтерес та практичну цінність становили презентації “Світова цифрова бібліотека та інші мегапроекти” та “Ресурси відкритого доступу” (Олена Гімос, Мілена Жердій, А. Синицька).
Інформаційно-ресурсний Центр "Вікно в Америку" при Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва пропонує своїм користувачам відкритий доступ до повнотекстової бази даних “Віртуальна Бібліотека” (Virtual Library”), що презентує іноземні ресурси (проект діє за сприяння Посольства США в Україні) (за довідками звертайтеся: тел. 351-059).

No comments:

Post a Comment